torsdag 31 december 2009

Det är lätt att åka spårvagn.

För många år sedan var jag upprörd. Jag kommer inte ihåg den exakta sakfrågan men jag har för mig det att handlade om vuxenutbildningen i Göteborg. Tidningarna var fyllda av artiklar och ordet "skandal" var det vanligaste.
Det var då jag fick min idé.
– Varför bara gå och gnälla, tänkte jag. Varför inte göra något själv?
Sagt och gjort. Jag knallade upp till Miljöpartiets kansli och erbjöd mina tjänster. Det slutade med att jag ett par år senare hamnade i Kulturnämnden. Det var där och då jag gjorde den sällsamma upptäckten. Artiklarna i tidningarna stämde inte med verkligheten. Fakta förvreds. Direkta lögner fabricerades och den journalistiska okunskapen blommade fullt ut.
Som politiker hade man faktiskt inte mycket att sätta emot. Man fick förklara för vänner och bekanta att det som stod i tidningen faktiskt inte var sant. Dessutom hade jag ju alltid denna blogg där man kunde presentera mer korrekt information. Fast hela tiden fanns den gnagande känslan av att medborgarna hellre ville se parasiterade politiker än en lögnaktiga journalister.

Nu har struntpratet nått en kulmen – igen. Denna gång har GP bestämt sig för att skåda Västtrafiks nya biljettsystem – något jag absolut inte haft med att göra.
Ett nytt system innebär mängder av krångel men att behålla ett gammalt system innebär oftast ännu mer besvär. Själv har jag använt de nya korten sedan i somras och faktiskt mest häpnat över hur enkelt det är:

  • Stämpla när du går på - stämpla när du går av
  • Se till att du alltid har pengar på kortet

Resten löser sig automatiskt.

Det tycker man inte på GP. I stället för att hjälpa resenärerna att hitta rätt så skriver man spaltmeter upp och spaltmeter ned om hur krångligt det är.
Till slut måste naturligtvis de som läser artiklarna tro på att det är sant och inlärningen blir orimligt svår för de som ska använda systemet.
Nåväl. Vill någon skapa debatt om sakförhållanden så kan man göra så. Detta inlägg handlade mer om hur medielögner gör vårt samhälle betydligt värre att leva i.

söndag 27 december 2009

Om nivellering, döda vita män och Göta Kanal 3.

Nils Ferlin skrev så här:

Det var lustiga år,
men med slätkammat hår
nivelleringen gjorde entré.
Och så blev det så här:
vi är lika som bär.
Kan ni se något särskilt i de'?


(ur På Arendorffs tid)

Julhelgen har tillbingats med flera aktiviteter. Bl.a. har jag roat mig med att läsa webbkommentarerna till recensionerna av Göta Kanal 3. Mycket lärorikt om man vill ha insikt i människans sämre skrymslen. Dessutom plöjer jag Johan Hakelius bok "Döda Vita Män".
Hur konstigt det låter så ser jag ett mönster; från Ferlin till andra Döda Vita Män via Göta Kanal.

Låt oss börja med Göta Kanal 3 - En film jag inte har sett eller tänker att gå och se. Filmen är inte intressant. Recensionerna är inte intressanta. Däremot är kommentarerna på webben intressanta. En mycket högljudd del av kommentatorerna kräver nämligen att tidningarna ska anställa recensenter som tycker om den här typen av filmer.
Det faktum att tidningarna anställer det man kallar "kultureliten" är förolämpningar riktade mot Varje Vanlig Svensk. Dessa (de som skriver kommentarer alltså) är nämligen de främsta representanterna för "verklighetens folk". Man kräver därför ett samhälle där allas smak ska anpassas efter majoritetens – det Ferlin kallade nivellering.

Får man tro kommentatorerna så är alla som inte gillar Göta Kanal snobbar – och en snobb får man bara inte vara...

Om man inte bor i England förstås. Där har man haft en större fördragsamhet med folk som vågar vara sig själva. I alla fall om de haft gott om pengar. Och om dessa har Johan Hakelius skrivit en härligt mustig bok – Döda Vita Män. Här samlas skådespelare och bisexuella drönare med människor vars största passion var att bevara kulturarvet.
Och man frågar sig; är det bara England som kan frambringa den här sortens människor. Johan

Hackelius anser detta men jag anser att han har fel. En svensk som förmodligen skulle platsa bland sällskapet var den numer bortgågne greve Magnus Stenbock vars syn på verkligheten inte liknade någon annan. Ingrodd konservatism blandades med en vurm för indisk filosofi. Och nog bevisade han att vi inte är så nivellerade som "Verklighetens Folk" önskar.

onsdag 23 december 2009

En dröm

Andras drömmar brukar vara av minimalt allmänt intresse men den här var så egendomlig att jag fick lust att dela med mig.

Allt började med att jag läser i tidningen att landets äldre ska få pensionen sänkt med 350:- nästa år. Det är sådant som kan göra mig så riktigt upprörd. Så jag skrev av mig det värsta på min Facebook-sida; "Höj skatterna. Höj pensionen".
Men nu till drömmen:

Det är sommar och sol och jag är ute och åker i en gammal T-Ford som dessutom är nedcabbad. Vår GPS-navigator har fört oss ut på en usel väg mitt i en åker. Vägen är spikrak med en grässträng i mitten. Lite längre fram är det en mötesplats.
När vi kommer fram till den lilla fickan kör vi åt sidan därför att möter några motorcykelpoliser. Det visar sig att den vi möter är vår stadsminister John Fredrik Reinfeldt i full kortege.

Jag och mina passagerare hoppar därför ut ur T-Forden och medan kortegen far förbi står vi vid vägkanten och skanderar:
Vi vill ha högre skatter
Vi vill ha högre skatter

Sedan vaknade jag undrade vad drömmen egentligen betydde.

God Jul

lördag 5 december 2009

Pekoral i Borås

Jag brukar avhålla mig från att hacka på meningsmotståndare för saker utanför politiken men nu är jag beredd att göra ett undantag. Orsaken är en moderat ordförande för Borås kommunstyrelse. Och hans namn är Ulrik Nilsson.

Mannen har nämligen en blogg och denna blogg fyller han med små verser som han envisas med att kalla Limerickar. Låt oss ta ett exempel:

1949 bildades vår Värmeverksförening
sen dess den löst energisystemens förfining
med värme ren och skön
och för energi grön
detta är också svensk Fjärrvärmes mening


Förutom att versfötterna är så låghalta att de behöver kryckor för att över huvud taget ta sig fram så lyckas Herr Nilsson även med konststycket att rimma ordet ”förfining” på ordet ”mening”

Ännu bättre blir det när kommunstyrelsen ordförande ska dikta på engelska, till ett tillrest företag i textilbranchen.

Let me welcome you to the City of Borås
we know you are here for a good cause
you offer activities, clothes and gear
for those who not fear
Your achievements, ambition and strivings we applause


Det är skönt att veta att arvet från Erik Ofvandahl och Karl Krüger-Hanssons pekoral lever vidare i form av en ordförande från Borås.

Och är det så att ni undrar så kommer här en snabbkurs i verslära och konsten att skriva korrekt limerick.


Vad är en limerick?

Den kan definieras enligt följande:

  • Limerickar som kan läsas när damer är närvarnade
  • Limerickar som kan läsas när damer är frånvarande men präster närvarande
  • samt LIMERICKAR.

Härav följer att en god limerick är rolig, fyndig och oanständig.

Den kan också beskrivas som en femradig jambisk, amfribrackisk eller anapestisk versform med rimmönster AAbbA eller aaBBa med 3+3+2+2+3 versfötter på varje rad.

En jamb är ju som alla vet en versfot som består av två stavelser med betoningen på den andra stavelsen. (T.ex. ”En Jamb”. Butelj, ”Kom Hit”)
En amfibrack består av tre stavelser där stavelsen i mitten är betonad (t.ex. Behöva, Johanna)
En anapest består av tre stavelser och där ligger betoningen på den sista (t.ex. Anapest, kanapé)

Beträffande rimmen så brukar man beteckna kvinnliga rim med versaler (stora bokstäver t.ex. A) och dessa är alltid tvåstaviga.
Enstaviga rim kallas manliga och betecknas med gemena (små) bokstäver (t.ex. b)

Dessutom ska första raden alltid sluta med ett namn, oftast på en plats men ibland kan ett egennamn också duga.

Lär man sig dessa regler så är det fullt möjligt att skriva korrekta limerickar.

Även i Borås.

fredag 4 december 2009

Spam del 3

Brevet:

Pin No:9387001
Serial No:5388/02

You Have Won 850,000 GBP on the draw (#1446) of the UK LOTTERY,held on Sat 31st Oct,2009.
Your e-mail address attached to ticket no.: 56475600545 188 with Serial no. 5368/02 drew the lucky
no.:09,12,18,26,35,40,44 Bonus Ball {49}
Contact claim agent: Mr. Bryson J. Parkison,
Tel: +44 704 572 8070
Email:
claimagentparkinson@yahoo.com.hk

Mr. Lorraine Dodds
Online Coordinator


Svaret, som vanligt kört genom Google Translate

Hey you old geezer

So now you write again. That was nice. How do you do with the kids and wife? I heard that the old man had just become addict. Yes, it is not wise as time goes on.

I just heard you had a sex change? What are you now? I know you preferred crinkled dresses when we were last year, but the flavor is like buttocks - divided as the German says.

You may be interested to hear from you again, but send no cocaine next time. I had such problems to explain to customs.
Did get to blame my father. So now he sits in prison and will not look good before he dies.

With civil greetings

Eugene Dingelholm

Linköping corrective institution
For Boggs
Rato-Romania


Linköping corrective institution
Boggs
Rato-Romania

Etiketter

politik (70) filosofi (18) Böcker (13) Kultur (11) Musik (11) Film (8) IT (7) religion (7) Gnäll (6) Media (6) Humor (5) Internet (5) rasism (5) Historia (4) Konst (4) Visor (4) Datorer (3) Debatt (3) Radio (3) Sunk (3) TV (3) Verslära (3) schlager (3) träning (3) Äldreomsorg (3) England (2) Etik (2) Göteborg (2) James Bond (2) Korrelation (2) Kul (2) Miljö (2) Poddradio (2) Språk (2) Teknik (2) café (2) journalistik (2) jämställdhet (2) mat (2) nostalgi (2) psykologi (2) skola (2) Barn (1) Björktavlor (1) Blog (1) Bröllop (1) Deckare (1) EU (1) Faktiodet (1) GP (1) Gnällbältet (1) HBT (1) Hyland (1) Istanbul (1) Kausalitet (1) Komik (1) Konsert (1) Kärnkraft (1) Norge (1) Original (1) Oscar Wilde (1) Povel Ramel (1) Privat (1) Recept (1) Resor (1) Ryssland (1) Rövare (1) STIM (1) Speedway (1) Spel (1) Text (1) Tidningar (1) Typografi (1) Vätgas (1) Web (1) alkohol (1) barnuppfostran (1) beethoven (1) blogg (1) bluff (1) dataspel (1) deklaration (1) diplomati (1) fiol (1) folkmusik (1) gjutjärn (1) hiphop (1) kalkon (1) kläder (1) kollektivtrafik (1) kolonialism (1) kulning (1) kärlek (1) mode (1) mässa (1) noveller (1) nyheter (1) pekoral (1) personligheter (1) rykten (1) skatt (1) skämt (1) spam (1) statistik (1) textäventyr (1) upphovsrätt (1) ylande (1)