torsdag 23 april 2009

Deklaration

Var det bättre förr? Det var bökigare och lite roligare i alla fall.
Jag har nämligen deklarerat. Jag loggade in på skatteverkets webplats, skrev in några obegripliga siffror och; Hipp, happ så var det klart.
Sedan fick jag för mig att spara alltsammans så jag installerade PrimoPDF för att kunna spara något resultat från mitt arbete.


Sedan kom jag att tänka på hur jag deklarerade för några år sedan. Blanketten fick jag fylla i för hand. Sedan sparade man allt tills sista minuten innan man masade sig ned till Skatteverket (eller Göteborgs Fögderi som det hette). Man lade blanketten i dess brevlåda. Sen gick man och belönade sig själv med en stor öl på puben.

Förutom ölen så var det inte bättre förr.

måndag 20 april 2009

Lite om äldreomsorgen i Göteborg

För er som inte vet det så har jag min försörjning som undersköterska vid ett äldreboende i Göteborg. Och trots alla bekymmer med personalbrist och nedskärningar så kan jag inte tänka mig ett bättre arbete. I går fick jag en varm kram av en lite dam på nästan 100 år. Hur många får det på sin arbetsplats?

Sedan har vi nackdelarna och de handlar inte så mycket om arbetet i sig som om omgivningens syn på jobbet som undersköterska. I teorin tycker väl de flesta att vi gör en stor insats men när det kommer till praktiken blir det värre.

Extra tydligt var detta häromdagen (090419) när GP hade ett större reportage kring bristerna i omsorgen. Där fanns det i princip en sort skurkar - vi som arbetar där. Skurkarna är vi, som av okända skäl, tillbringar våra dagar med att misshandla vårdtagarna – tycker GP.

Man börjar med att återge en händelse om hur en äldre dam blivit brännskadad i sängen. Personalen hade tydligen inte varit tillräckligt uppmärksam:

"Parizad Zandesh larmade när det började brinna på äldreboendet. Men det dröjde innan hon fick hjälp. Nu har hon opererats för sina brännskador."
Hur detta gått till får man lista sig till genom artikeln.

"Enhetschefen på Altplatsens äldreboende ger en annan bild. Hon hävdar att en anhörig hade försett den gamla kvinnan med en cigarettändare."
(OBS att hon hävdar ... enligt journalisten kan man alltså ifrågasätta enhetschefens ärlighet. Kallas även fult retoriskt stilgrepp)

Man kan fråga sig vad anhöriga tänker på. Låta en äldre dam röka i sängen. Man kan fråga sig var journalisten tänkte på. Skylla detta på personalen.

Detta är bara ett av många exempel som beskrivs i artikeln. Alla med samma infama antydningar och brist på konkreta bevis.

Ovanpå det hela får man sedan reda på hur många Lex Saraanmälningar som gjort. Däremot redovisas inte hur många av dess som verkligen fällts i socialstyrelsen. En anmälan är ingen dom. En anmälan behöver inte ens ha någon substans.

Som lök på sagda lax så framställer man dessa eventuella missförhållanden som om de vore regel i stället för undantag. Läser man artikeln utan eftertanke så kan man få uppfattningen att det är så här man bedriver äldreomsorg i Göteborg.

Skulle nu händelsevis någon fått för sig detta så kan jag upplysa om att det gör vi inte.

I så fall skulle vi inte få varma kramar av små rara 100-åriga tanter.

onsdag 8 april 2009

Beethoven och Elise


Våren 1810 hade viss doktor Malfatti en musikalisk soaré i sitt hem. Han hade bjudit in en viss Ludwig van Beethoven för att spela sitt nya stycke; kallat Bagatelle. Ludwig hade sedan tänkt sig att fria till doktorns vackra Therese.
Tyvärr lyckas Beethoven supa sig full som ett päron. Han kunde inte fria, långt mindre spela piano. Den något brydda och förmodligen smått ledsna Therese bad i alla fall Beethoven att skriva sitt namn på notpappret till Bagatell. Det gjorde han efter bästa förmåga.
Problemet var bara att även handstilen var även offer för en beklaglig överservering. Det skulle stått Für Therese. Det blev så suddigt att alla tolkade det som Für Elise.

tisdag 7 april 2009

Blandade varor

Några tankar inför det som sig timat haver.

SD har avslöjats som kryptorasister. Det är de inte. De är rena rasister. De är bara så korkade att de inte vet om det. Eller också är de så korkade att de tror att de kan lura någon genom att påstå motsatsen.
Men kommer de att förlora röster därför? Förmodligen inte.Var tjugonde svensk har förmodligen tillräckligt obehagliga åsikter för att kunna tänka sig rösta på ett parti som klipper delar ur sitt program från Nazisterna, i Tyskland, på 30-talet.

---

Nu har vi IPRED men det kommer förmodligen inte att bli fler CD-skivor sålda för den saken skull. Musikindustrin har bitit sig i svansen. Musiken har ett bäst före-datum. (typ: Denna musik kommer du att tröttna på efter 20 genomlyssningar). Och har man slösat bort musiken via Megapol och liknade så köper ingen plattan.

---

Jag måste ha missat något i nyhetsrapporteringen. Men jag upptäckte just att AMS:s styrelse består av 11 personer.
Inte bara ordföranden för LO.
Däremot ägs AMF till lika delar av Svensk Näringsliv och LO.
Varför just då Wanja Lundby-Wedin skulle avgå förstår jag inte. Men jag kan se tre orsaker:

Hon är kvinna (patriarkatet suger)
Hon är socialdemokrat (Lagen tillämpas enligt partifärg)
Hon är undersköterska (På dem bara.)

Avtal skrivs på av enad styrelse och det är styrelsen som ska ansvara för besluten. Att peka ut en enda styrelseledamot som helt ansvarig tycker jag verkar mysko.

---

Tre tankar som blev till skisser en sen fettisdagskväll.

onsdag 1 april 2009

Slaskjournalistik och kulturpolitik.

En gång i tiden var jag en helt vanlig göteborgare. Jag tillhörde inte något parti, jag hade inga förtroendeposter och jag trodde att det som stod i tidningarna var sant.
Detta var för snart tio år sedan och det var ett väldigt rabalder i tidningarna kring Kom-Vux framtid. Naturligtvis trodde jag att stadens politiker saknade all handlings- och planeringsförmåga. Det var ju så de framställdes i GP och GT.
Skulle du klara av uppdraget bättre själv, brukade jag fråga mig och naturligtvis blev svaret; Javisst!
Det var därför jag fattade beslutet att bli aktiv i det enda parti vars politik jag kunde ställa upp på – Miljöpartiet. Nu blev det inte utbildning som blev mitt specialområde, utan kulturpolitiken. Där kände jag att jag hade tillräckliga kunskaper och intresse. Det är därför jag sitter som ledamot i Kulturnämnden i Göteborg.
Det var också som ledamot jag gjorde min första upptäckt. Det som stod i tidningarna hade oftast ingenting att göra, med vad så skedde ute i verkligheten. Det fabulerades och ljögs ganska friskt på redaktionerna.
Det var en ny upplevelse att utpekas som fullständig idiot – oftast på grund av något man aldrig gjort.
Det senaste exemplet på denna politik ser man i skrivande stund i GT, där man med hjälp av vinklade nyheter, förvrängda fakta och friska fabuleringar försöker få den nuvarande chefen för Röhsska Museet att framstå som en slarver och fifflare. Saken är bara den att Röhsskas chef vågar. Han vågar mer än sina företrädare. Då är det inte garanterat att man lyckas varje gång. Eller för att citera Heidenstam.

Det är skönare lyss till en sträng, som brast, än att aldrig spänna en båge.

Jag är själv glad över Teds insatser att förnya ett museum. Jag är däremot inte glad i att Göteborg har en tidning utan ansvar som ägnar kraft och tid åt att förfölja den som rör om i ankdammen.

Etiketter

politik (70) filosofi (18) Böcker (13) Kultur (11) Musik (11) Film (8) IT (7) religion (7) Gnäll (6) Media (6) Humor (5) Internet (5) rasism (5) Historia (4) Konst (4) Visor (4) Datorer (3) Debatt (3) Radio (3) Sunk (3) TV (3) Verslära (3) schlager (3) träning (3) Äldreomsorg (3) England (2) Etik (2) Göteborg (2) James Bond (2) Korrelation (2) Kul (2) Miljö (2) Poddradio (2) Språk (2) Teknik (2) café (2) journalistik (2) jämställdhet (2) mat (2) nostalgi (2) psykologi (2) skola (2) Barn (1) Björktavlor (1) Blog (1) Bröllop (1) Deckare (1) EU (1) Faktiodet (1) GP (1) Gnällbältet (1) HBT (1) Hyland (1) Istanbul (1) Kausalitet (1) Komik (1) Konsert (1) Kärnkraft (1) Norge (1) Original (1) Oscar Wilde (1) Povel Ramel (1) Privat (1) Recept (1) Resor (1) Ryssland (1) Rövare (1) STIM (1) Speedway (1) Spel (1) Text (1) Tidningar (1) Typografi (1) Vätgas (1) Web (1) alkohol (1) barnuppfostran (1) beethoven (1) blogg (1) bluff (1) dataspel (1) deklaration (1) diplomati (1) fiol (1) folkmusik (1) gjutjärn (1) hiphop (1) kalkon (1) kläder (1) kollektivtrafik (1) kolonialism (1) kulning (1) kärlek (1) mode (1) mässa (1) noveller (1) nyheter (1) pekoral (1) personligheter (1) rykten (1) skatt (1) skämt (1) spam (1) statistik (1) textäventyr (1) upphovsrätt (1) ylande (1)