måndag 31 mars 2008

En bok som förändrar livet

Använder man en sådan pretentiös titel så borde det väl åtminstone vara en bok som innehåller djupa och sensationella livsvisdomar. En religiös bok eller någon med insikter om hur livet bör levas.
Men ack nej! När jag finner en bok som verkligen ger mig en utmaning, en bok som som jag känner att jag kan bruka, en bok som fördjupar mina övriga läsuppleveleser; Då är det en bok skriven av en engelsk komiker och ämnet är – verslära.

Komikerns namn är Stephen Fry och boken namn är ”The Ode Less Traveled” och ämnet är något så ovanligt som hur verser byggs upp av versfötter och versmått samt hur man bär sig åt för att få rim på alltsammans. Och eftersom Stephen Fry är engelsman så är hela boken inriktad på engelsk verslära, något som skiljer sig ganska radikalt från den svenska.

Ta till exempel det här med jamber och trokéer. Båda är tvåstaviga men jamben har betoningen på sista stavelsen medan trokéen har sin på den första. Rent rytmiskt så skiljer sig därför ordet ”Stolen” från ordet ”The Chair”. Fler trokéer i svenska med andra ord.

I förlängningen innebär detta att det är lättare att skriva versmåttet alexandrin på engelska men lättare att använda hexameter på svenska. Bara nu för att ta ett exempel ur högen och dessa högar är många.

Själv har jag saknat en enkel och smidig verslära för amatördiktare, på svenska. Det är kul att det nu finns en på engelska – i brist på annat.
Dessutom är detta en rolig bok. Den är rolig på det där infernaliska engelska sättet som man ser i serier som ”Svarte Orm” eller varför inte Woodhouse- serien som går på TV just nu. Den är också på vissa ställen så gravt oanständig att till och med jag rodnar.

Att den dessutom är en propagandaskift för de bundna formerna är ju bara trevligt, åtminstone för mig som föredrar detta framför den fria versen.

Den som känner någon plats för oss vers-nördar på nätet får gärna tipsa.

söndag 9 mars 2008

Lite skamlös reklam

Sverige – Europa - Världen

Annorlunda musikkväll på Röda Sten i Göteborg.


16/3 bjuds det på en annorlunda och mycket speciell musikkväll på Röda Sten.

De som delar scenen är Jan Hammarlund, Maja Elliott och Clas Kristiansson.

Jan Hammarlund
Jan har spelat och sjungit sedan 1966. 1972 kom den första skivan – Befriade från skolan. En LP som, för övrigt åtalades p g a FLAMMA STOLT, en protest mot Vietnamkriget.
Allt sedan debuten har Jan blandat eget material med andras. Bland hans egna sånger tillhör "Jag vill leva i Europa" (en sång som inte handlar om EU), "Valarna som sjunger" samt "Dem som vi behöver" de mest välkända.

Han har också presenterat många internationella visdiktare för den svenska publiken. Han introducerade Violeta Parra i Sverige och även Malvina Reynolds har nått en svensk publik via Jans översättningar. Jan har arbetat med så skilda artister som Turid, Frankie Armstrong och Daniel Viglietti.

Han är även en av de första artisterna som offentliggjorde sin homosexualitet, långt innan det var någon självklarhet att träda fram som bög.

2005 publicerade han sin visbok – Alla Mina Sånger och 2007 kom den senaste CD;n – Röda Linjen.


Maja Elliott

Maja Elliott är en av de mest etablerade artisterna i Europas alternativa musikliv. Efter att ha levt större delen av sitt liv på Irland och i England bor hon sedan ett par år i Göteborg.
Hon har tidigare arbetat med artister som Anthony and the Johnsons och Baby Dee.
Sedan tio år tillbaka är hon medlem av musikgruppen Current 93 men hon har också spelat med Steven Stapleton och hans grupp; Nurse with wound samt Will Auldham (Bonnie Prince Billy).
Innan hon tillfälligt lämnar Göteborg för en europaturné med Current 93 och Rickie Lee Jones som special guest, så kommer hon, denna enda kväll, att framföra sin egna musik. Det är gränsöverstigande sånger för röst och piano vilka blandar keltisk folkmusik med jazz och klassisk musik i en klangvärld som är välbekant men ändå Majas helt egna.
Stillsamt, vackert men med en substans som gör att det skiljer sig från det vanliga. En musik i gränslandet mellan Debussy och Coltrane.
Maja har bl.a. släppt skivorna Arabica (med Johnny Enquist) samt Eulogy. Hon kommer snart med CD:n Dreams of Elyssia.

Hemsida

MySpace
Med David Tibet och Current 93

Clas Kristiansson
Clas Kristiansson har funnits i Göteborgs visvärld sedan 1972. Han har arbetat som sångare, producent och med TV-produktion. Nu har han återvänt till visan som form och framför spaningar och samhällsfunderingar utifrån ett grönt perspektiv och med en klangvärld som har drag av såväl Karl Gerhard som Hasse&Tage.
Kupletter med en lätt krydda från jazzens värld.
Clas är också ägare av denna blogg. :)

MySpace


16 mars klockan 19.00 börjar det och entrén är 80:-. Närmaste hållplats är Vagnshallen Majorna

Etiketter

politik (70) filosofi (18) Böcker (13) Kultur (11) Musik (11) Film (8) IT (7) religion (7) Gnäll (6) Media (6) Humor (5) Internet (5) rasism (5) Historia (4) Konst (4) Visor (4) Datorer (3) Debatt (3) Radio (3) Sunk (3) TV (3) Verslära (3) schlager (3) träning (3) Äldreomsorg (3) England (2) Etik (2) Göteborg (2) James Bond (2) Korrelation (2) Kul (2) Miljö (2) Poddradio (2) Språk (2) Teknik (2) café (2) journalistik (2) jämställdhet (2) mat (2) nostalgi (2) psykologi (2) skola (2) Barn (1) Björktavlor (1) Blog (1) Bröllop (1) Deckare (1) EU (1) Faktiodet (1) GP (1) Gnällbältet (1) HBT (1) Hyland (1) Istanbul (1) Kausalitet (1) Komik (1) Konsert (1) Kärnkraft (1) Norge (1) Original (1) Oscar Wilde (1) Povel Ramel (1) Privat (1) Recept (1) Resor (1) Ryssland (1) Rövare (1) STIM (1) Speedway (1) Spel (1) Text (1) Tidningar (1) Typografi (1) Vätgas (1) Web (1) alkohol (1) barnuppfostran (1) beethoven (1) blogg (1) bluff (1) dataspel (1) deklaration (1) diplomati (1) fiol (1) folkmusik (1) gjutjärn (1) hiphop (1) kalkon (1) kläder (1) kollektivtrafik (1) kolonialism (1) kulning (1) kärlek (1) mode (1) mässa (1) noveller (1) nyheter (1) pekoral (1) personligheter (1) rykten (1) skatt (1) skämt (1) spam (1) statistik (1) textäventyr (1) upphovsrätt (1) ylande (1)