onsdag 21 juni 2006

Stoppa USA-Imperialismen

En gång i tiden satt Sverige som i ett skruvstäd. På ena sidan stod Sovjetstaten med sina stridsvagnar. På den andra stod USA med sina McDonaldsresturanger. Vi vet hur det gick. Stridsvagnarna skrotades och nu äter vi hjäl oss istället för att bli skjutna.

Och skulle vi inte vilja proppa oss fulla med amerikansk kultur, vars enda syfte är att åderförkalka våra hjärnor och tömma vår plånbok, då kommer sanktionerna fram.

Det sällsamma är att vi har en regering som finner detta fullt naturligt. Vill CIA hämta egyptier i Stockholm så går detta bra och vill amerikanska lobbyorganisationer att polisen ska kratsa deras kastanjer ur elden – ja då gör man så. I full masochistisk underkastelse.

Som ni förstår så är jag inte Socialdemokrat men ändå längtar jag tillbaka till den tid då Olof Palme vågade och kunde visa lite ryggrad gentemot USA:s representanter. Det är en fråga om moral och kurage. Vår nuvarande stadsminister verkar böja ryggraden så långt magen räcker. Så fort husse blåser i pipan.

Vad jag syftar på är naturligtvis SVT:s avslöjanden om amerikanska lobbygrupper låg bakom raiden mot Pirate Bay.

Här är dokumenten bakom fildelarrazzian

Nu gillar jag inte piratbukten. Det är en sajt som verkar drivas av nästkusinerna till hackaren i filmen Goldeneyes... Han som gick och vrålade ”I am invincible”, fram tills han dränktes i flytande helium.

Dessutom kan man ju undra vad det är som amerikanska filmbolag finner så utmande med utbudet... När jag skriver detta kan man bl.a. välja mellan:

  • Alla Rosa Panternfilmerna
  • Da Vincimysteriet – textad på danska
  • The Incredible String Bands fullständiga utgivning

Ett utbud som verkligen är värt bandbredden (obs ironi).

Den dagen någon gör en sajt med kvalitesfiler så tror jag piratbuktens saga är all. Och den dagen kan man också ta betalt.

Men det är ingen orsak att lägga sig platt inför USA:s imperialistiska krav. De hotar med ekonomiska sanktioner. Vad tänker man göra? Dra in alla McDonaldsresturanger? Bara det vore ju en anledning att starta ett dussin nya piratbukter.

/Clas


torsdag 15 juni 2006

Är fildeling stöld?

Det finns tillfällen då de senaste problemen visar sig vara de äldsta. Medan debatten om fildelning sakta tonar ut – för att förhoppningsvis återvända vid ett annat tillfälle – så efterlämnar den mängder av obesvarade frågor.

En av dessa är: ”Är fildeling stöld?” Och då menar jag inte juridiskt utan mer etiskt/moraliskt.

Självklart inte, skulle man svara om man med stöld anser att någon måste bli bestulen. Om jag stjäl min grannes bil, då är det stöld, därför att grannen förlorar sin bil.

Men om jag bygger en likadan bil som grannen – det kan väl knappast sägas vara stöld??? Eller??

Allt är helt enkelt en fråga om perspektiv. Om en viss artist, som vi kan kalla för EBBE, gör musik så är jag konsumenten – Jag lyssnar på musiken och det kan till och med hända att jag njuter.

EBBE vill ge mig en musikalisk upplevelse och han vill ha betalt för detta.

Om jag njuter men inte betalar. Då anser åtminstånde jag att detta är stöld. Jag har bestulit EBBe för en ersättning för min njutning.

Egentligen skulle man bara betala för den musik man tycker om... vilket vi gjorde på den tiden vi köpte skivor.

Slutsatsen blir en regel: Du skall icke själa. Att stjäla är dåligt alltså är fildelning dåligt.


Men.. skulle jag ändå ladda hem musiken och hjälpa till att sprida den vidare. Då sprids EBBE:s musik över världen och en dag vill man kanske även höra EBBE i Japan och USA. EBBE far dit på turné och blir rik och berömd. Fildelning är bra för EBBE:s kariär.

Slutsatsen blir: Fildeling får goda konsekvenser.

Inom praktisk filosofi kallas det första för ”Regeletik” och det andra för ”Konsekvensetik”.. eller för att utrycka det enkelt... ska jag handla efter ett antal regler eller ska jag handla så att konsekvenserna av mina handlingar blir så goda som möjligt?

Min övertygelse är att vi aldrig kan förutse konsekvenserna av vårt handlande. Ingen kan garantera EBBE en karriär bara för hans musik fildelas.

Därför bör vi handla efter vissa levnadregler. Men levnadsregeln ”Du ska inte stjäla – men fildeling går bra”, är knappast någon bra regel. Därför måste vi också stoppa de stölder som den illegala fildelningen utgör. Vi måste se till att den blir legal i stället – låt oss fildela men låt oss också få betala för det. Annars stjäl vi.

/Clas

måndag 12 juni 2006

En sak är i alla fall säker... framför man en felaktig åsikt en gång så ligger detta efter en i all evighet.
På grund av, vad jag förmodar, ett förbiseende råkade MP:s valmanifest få följande utseende:
"Nedladdning av exempelvis musik och filmer för privatbruk ska vara tillåtet. Upphovsrättsinnehavare ska ha annan ersättning för sina verk."

Jag utgår från att man menar fildelning och inte nedladdning i alla fall är det fildelning Peter Eriksson talar om i sin blogg: Fildelning en positiv teknikutveckling

Men eftersom vissa läser webben som fan läser bibeln så läser man ofta in det man vill... nämligen att MP skulle på något sätt vara motståndare till uppladdning .. men så är inte fallet.

Kanske man också ska uppmärksamma den sista meningen "Upphovsrättsinnehavare ska ha annan ersättning för sina verk". Detta är heller inte samma sak som att vi absolut vill införa bredbandsskatt eller bredbandsavgift.
Jag är inte övertygad om det usla med en sådan lösning men det finns förhoppningsvis ideér som är bättre. Kan parterna mediabolag och bredbandsleverantörer hitta en bättre lösning så anser åtminstone jag att det är att föredra.

Vad som däremot förvånar mig är att så många motståndare till "Bredbandsavgift" vägrar lämna något bättre alternativ. Det räcker inte med av var mot något. I de flesta lägen måste man i sådan fall föreslå något som är bättre.

Min vän Marcus (som inte tillhör MP f.ö.) skissar i sin blogg "Branschen har makten..." på en lösing som kan vara minst lika bra.

Ett rimligt scenario vore förmodligen att lämna en tidsfrist på något år och uppmana parterna att lösa frågan. Skulle man inte efter denna tid hitta någon lösning som tillfredställer såväl företag som konsumenter, då kan det vara läge att börja prata avgift. Men nya skatter kan ju inte vara någons slags "ormolja" som ska kurera alla samhällets sjukdomar.

Sist bara något om politiskt vindflöjeri. Alltsedan tiden med Napster har jag varit positivt inställd till fildelning. När jag 2002 bestämde mig för att arbeta politiskt var det bl.a. denna fråga som var avgörande för min engagemang. God respons fann jag hos endast hos MP. Detta var en av många orsaker till att jag blev "grön". Den som tror att det är något nyväckt intresse har alltså fel.


lördag 10 juni 2006

Jag köpte en CD i går...
Ja.. egentligen i torsdags men so what. En CD jag längtat efter länge. "Goodbye" med Bobo Stenson, Anders Jormin och Paul Motian. ( Läs recension på All That Jazz )

Alltså.. det var bara att knata över till Bengans... lägga upp 169 kronor (inget överpris för just den skivan) och sedan bära hem en liten plastbit.. in med CD:n i datorn och rippa till MP3 och sedan föra över den till min trogna Creative Zen. Först därefter kunde jag lyssna på den. Den var bra.

Men.. nu står ytterligare en CD i min hylla och tar plats .. en CD jag knappast kommer att använda då jag kan koppla in min MP3-spelare var jag vill. Jag betalade mängder av pengar för distrubution och fysisk tillverkning förutom att jag fick ta spårvagnen ned till Sigbergstorget...

Men med 14 låtar och ett pris på 5 kronor per låt, i MP3-format hade jag sluppit kostnader och besvär. För 70:- hade förmodligen försäljningen ökat - även om just denna CD säljer enormt bra för att vara en jazzplatta.
Ingen distrubution, ingen fysiskt produktion inget onödigt åkande. Den bästa av alla världar - om nu bara ECM hade kunnat erbjuda mig detta.
Jodå man kan köpa CD:n via nätet för 17.90 Euro. Men jag vill inte ha CD:n... Jag vill bara ha musiken.

Och sålde man enskilda låtar och vore jag snål kunde jag bara köpt Alfonsina - plattans bästa nummer. För en femma.

Om jag å andra sidan hade hittat skivan på CD++ hade jag kunnat ladda hem den i det format jag önskar. Utan kostnad. Men nu är skivan tillräckligt bra att betala för. Men inte som CD .. bara som MP3.

Ge oss konsumenter det vi vill ha så kommer vi att betala för det.

fredag 9 juni 2006

Skall vi verkligen ha fler skatter?
Förutom att mer skatter och fler skatter inte är samma sak så är frågan sällsam när man diskuterar fildelning. Jag misstänker att alla är överens om att fildelning inte får medföra att upphovsmännen står utan ersättning. Är vi bara överens om detta måste nästa fråga vara varifrån dessa pengar ska tas.

Ett sätt vore naturligtvis att beskatta användarna, alltså lägga en speciell bredbandsskatt på dem som har en internetuppkoppling. Tyvärr tror jag inte detta skulle vara möjligt. Det skulle bl.a. betyda att även de som inte vill fildelar skulle få betala.

En annan möjlighet vore att ta pengar från statens offentliga inkomster men även detta vore riskabelt. Det vore knappast rätt att låta dem som inte ens äger dator eller bredband behöva betala för att vissa vill fildela.

Jag är ingen överdängare på programmering men jag tror att det inte skulle vara svårt att skapa programvara hos leverantören, som filtrerar nättrafiken. Programvara som gjorde det möjligt att för konsumenten att beställa nätuppkoppling med eller utan möjlighet till fildelning. Om sedan lade en ev. skatt/avgift på bredbandleverantören så kunde vi lämna till dessa att skapa olika affärsmodeller utifrån kundernas behov.
För att uttrycka sig förenklat: "För 50 kr. extra i månaden får du också rätt att fildela." Pengarna skulle naturligtvis ograverat fördelas mellan upphovsmännen till filerna- ungefär efter samma princip som den nuvarande kassettavgiften.

Men mer om fördelning vid ett senare tillfälle.

----

Uppdatering.... Lördag 10/9
Från min vän Marcus kom ett förslag. Låt leverantörerna och mediaindustrin skriva avtal. Ett avtal som skulle kunna ge kunderna tillgång till fildelning och mediaindustrin ett ekonomiskt tillskott .. I slutänden blir väl ändå uppkopplingen något dyrare för dem som vill dela.

Jag undrar om de som idag använder t.ex. DC++ eller Azureus skulle va beredda att betala för sig. Men avtal är mer dynamiska än skatter och avgifter så låt gå för det. Idén är i alla fall tillräckligt bra för att diskuteras.

Lördagens GP innehåller också en intervjuv med Anders Hjelmtorp.
Han är vd för Export Music Sweden med uppgift att främja svensk musikexport, och har ett förflutet som skivbolagsdirektör.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=280345

Kontentan är att mediabolagen MÅSTE kunna skapa en affärsmodell som är bättre än den nuvarande.
- Möjligheterna att tjäna pengar på svensk musik är otroligt mycket större nu än vi har haft i den traditionella branschen. Problemet är att en del av branschen skjuter sig själv i foten, och har svårt att ändra affärsmodell, säger Anders Hjelmtorp.

Tack.. Hoppas att bolagen lyssnar.

torsdag 8 juni 2006

Clas gr�na blogg

Clas gröna blogg
Välkommen till min blogg.
Själv är jag en tämligen vanlig undersköterska som passerat 50-årsdagen med viss råge.
Snart är det val och jag skriver denna blog eftersom jag är aktiv inom Miljöpartiet och dess ledamot i Göteborgs stads kulturnämnd.
Det är kulturfrågor jag skriver om och perspektivet är i högsta grad grönt.

Etiketter

politik (70) filosofi (18) Böcker (13) Kultur (11) Musik (11) Film (8) IT (7) religion (7) Gnäll (6) Media (6) Humor (5) Internet (5) rasism (5) Historia (4) Konst (4) Visor (4) Datorer (3) Debatt (3) Radio (3) Sunk (3) TV (3) Verslära (3) schlager (3) träning (3) Äldreomsorg (3) England (2) Etik (2) Göteborg (2) James Bond (2) Korrelation (2) Kul (2) Miljö (2) Poddradio (2) Språk (2) Teknik (2) café (2) journalistik (2) jämställdhet (2) mat (2) nostalgi (2) psykologi (2) skola (2) Barn (1) Björktavlor (1) Blog (1) Bröllop (1) Deckare (1) EU (1) Faktiodet (1) GP (1) Gnällbältet (1) HBT (1) Hyland (1) Istanbul (1) Kausalitet (1) Komik (1) Konsert (1) Kärnkraft (1) Norge (1) Original (1) Oscar Wilde (1) Povel Ramel (1) Privat (1) Recept (1) Resor (1) Ryssland (1) Rövare (1) STIM (1) Speedway (1) Spel (1) Text (1) Tidningar (1) Typografi (1) Vätgas (1) Web (1) alkohol (1) barnuppfostran (1) beethoven (1) blogg (1) bluff (1) dataspel (1) deklaration (1) diplomati (1) fiol (1) folkmusik (1) gjutjärn (1) hiphop (1) kalkon (1) kläder (1) kollektivtrafik (1) kolonialism (1) kulning (1) kärlek (1) mode (1) mässa (1) noveller (1) nyheter (1) pekoral (1) personligheter (1) rykten (1) skatt (1) skämt (1) spam (1) statistik (1) textäventyr (1) upphovsrätt (1) ylande (1)